Label Cloud

Makanan Elak Mulut Berbau

Assalamulaikum w.b.t;
Salam 1Malaysia..

Rakan Pembaca...
Hari ini saya ingin berkongsi info yang saya baca dari Akhbar Berita Harian 24 Oktober 2014.
Artikel ini ditulis oleh Nor Hatina Shuib (hatina@bh.com.my)
Terima kasih atas artikel berguna ini yer...


Masalah mulut berbau boleh menjatuhkan maruah seseorang. Hal ini berlaku akibat pembiakan mikro atas lidah, khususnya pada bahagian belakang lidah. Keadaan ini dipanggil halitosis. Ia juga disebabkan tabiat individu mengawal pengambilan makanan atau diet. Sejenis bahan kimia digelar ketones akan dibebaskan ketika bernafas apabila lemak dalam badan dibakar. Bagaimanapun, kajian lima makanan di bawah boleh membantu menghapuskan bakteria penyebab nafas berbau.

1. Strawberi
    Buah ini bukan saja lazat dan berkhasiat, malah membantu mencegah bakteria serta kuman penyebab bau mulut. Kandungan vitamin C yang ada pada buah ini juga bagus untuk melawan jangkitan bakteria.

2.  Teh
     Hidangan Teh Hijau atau merah tanpa gula mengandungi antioksida mencegah berkembangnya bakteria pada bahagian mulut.

3.  Kacang Hazelnut
    Siapa sangka kacang juga boleh mencegah bau mulut. Cuma kunyah seketika. Kunyahan itu akan menerbitkan zat pada dinding mulut.

4.  Yogurt
    Pengambilannya mampu mengurangkan perkembangan bakteria penyebab nafas berbau. Kajian pakar perubatan di Jepun menunjukkan pembentukan plak gigi akan berkurangan .apabila minum yogurt

5.   Epal
   Mampu mencegah kemunculan plak pada gigi.


PUNCA MULUT BERBAU:

1. Makanan
   Sisa makanan terselit pada celah gigi. Makanan mengandungi minyak mudah bertukar menjadi gas (menghasilkan bau) seperti bawang putih, bawang merah dan sesetengah sayur-sayuran dimasak dengan rempah. Selepas makanan ini dicerna dan minyak yang berbau diserap masuk ke dalam salur darah ia seterusnya dibawa masuk ke paru-paru. Gasnya akan dibebaskan melalui pernafasan. Proses ini berterusan sehingga makanan tadi dikumuhkan daripada badan.


2.  Abai kebersihan gigi
     Tabiat membersihkan gigi yang buruk antara punca utama nafas berbau. Sisa makanan pada celah gigi menggalakkan pembiakan bakteria penyebab bau mulut. Jika tidak dibersihkan, bakteria akan terus berkumpul dan membentuk palak. Jika tidak diberus akan menyebabkan radang gusi (gingivitis) dan mereputkan gigi.

3.  Mulut kering
     Air liur membantu membersihkan dan melembapkan mulut. Mulut kering menyebabkan sel mati berkumpul pada lidah, gusi dan pipi. Sel mati berkumpul akan mereputkan gigi dan mengeluarkan bau. Mulut menjadi kering ketika tidur juga menyebabkan berbau pada keesokan harinya.

4.  Tembakau
     Semua hasil tembakau, tidak kira jenama membuatkan mulut berbau. Merokok boleh mengeringkan mulut dan mengakibatkan bau tidak menyenangkn.

5.  Diet keterlaluan
     Individu yang mengamalkan diet keterlaluan mengakibatkan pengumpulan bahan kimia ketoasidosis yang terhasil ketika mereka menahan lapar.


0 comments:

 
© free template by anjunglarik